Dezinfecție

Dezinfecție este procesul de îndepărtare a microorganismelor producătoare de boli prin aplicarea substanțelor dezinfectante. Acestea se aplică direct pe suprafețele care se doresc a fi igienizate. Dezinfectantii sunt substanțe antimicrobiene care distrug toate microorganismele dăunătoare de pe un material sau le aduc la un nivel sigur.

Substanțele dezinfectante se pot aplică direct pe suprafață (prin ștergerea acestora cu dezinfectant), prin pulverizare, cu generatorul ULV sau cu termonebulizatorul.

Dezinfecție – metode utilizate

Metoda cea mai utilizată de către prestatorii de servicii DDD, dar și cea mai eficientă este aplicare cu generatorul ULV (ceață rece). Particula este pulverizată în aer, iar apoi această se așează pe toate obiectele și suprafețele din încăpere. De asemenea prin crearea de ceață în tot volumul încăperii se va dezinfecta și aerul. Rezultatele sunt mai sigure în cazul acestui mod de aplicare.

Prin pulverizare sau cu atomizorul nu se vor acoperi toate suprafețele. Vor fi acoperite doar podelele, pereții sau alte obiectele din încăpere care nu sunt sensibile. Pentru o dezinfecție eficientă substanță dezinfectantă trebuie aplicată pe toate suprafețele și obiectele din încăpere. Așadar, la aplicarea prin pulverizare sau cu atomizorul nu se va obține un randament foarte bun. Prin aceste metode se pot efectua tratamente de dezinfecție într-un depozit gol, unde soluția poate fi aplicată peste tot, fără restricții.

Tipuri de dezinfectanți

Dezinfectantii se împart în mai multe categorii:

  • ce combat (de suprafețe, de mâini, pentru instrumentar, pentru uz veterinar etc)
  • substanță activă (Acit peraceti, Peroxin, Hipoclorit de sodiu, alcooli etc ).;

În general, tratamentele efectuate de un prestator de servicii sunt pentru dezinfecția de suprafețe. În funcție de ce se dorește a se combate se alege și dezinfectantul. Există, însă, și dezinfectanți concentrați cu spectru mai larg. Aceștia se pot folosi în tratamentele de dezinfecție de zi cu zi.