Deratizare

Deratizarea reprezintă tratamentul de prevenție și combatere a rozătoarelor, respectiv a șoarecilor și a șobolanilor. În timpul sezonului rece, volumul tratamentelor de deratizare este mai mare. În această perioada, rozătoarele nu mai au surse de hrană la exterior și vor încerca să pătrundă în interior. Pe timpul sezonului cald, numărul tratamentelor este mai scăzut.

Tratamentele de deratizare la exterior


La exterior se vor plasa stații de intoxicare cu raticide în ele, de jur-împrejurul spațiului care se dorește a fi tratat. Astfel se va formă o “barieră” care să țînă rozătoarele la distanță. Pe timpul sezonului rece, dar și în timpul sezonului cald în funcție de zona spațiului tratat, șoarecii și șobolanii caută să între în interior pentru a găși mâncare. Dacă ei vor găși momeala raticidă la exterior, în stațiile de intoxicare, atunci vor consumă din această si se vor retrage înapoi in cuibul lor. În felul acesta, dacă barieră este bine făcută la exterior, aproximativ 90-95 % din dăunători vor rămâne pe exterior. Astfel, tratamentul din interior va fi mult mai ușor si mai puțin costisitor.

Stațiile de intoxicare pentru deratizare


Sunt cutii din plastic care au scopul de a împiedică animalele nevizate să mănânce din otravă, dar să o și protejeze de condițiile meteo nefavorabile (ploaie, ninsoare, razele soarelui etc). Acestea sunt fabricate dintr-un plastic rezistent și se închid cu o cheiță specială. Astfel vor avea acces la otravă doar persoanele avizate. În plus, prin punerea raticidelor în stații de intoxciare, controlul asupra cantității de otravă consumată va fi mult mai bun. De asemenea, va fi evidențiat gradul de infestare pe diferite zone.

De exemplu, dacă dintr-o stație de intoxicare s-a consumat tot raticidul inseamana că în zona respectivă se află cuibul. În acest caz acolo trebuie suplimentată cantitatea de raticide, iar dacă este necesar, chiar și numărul stațiilor de intoxicare. Dacă pe anumite zone nu sunt consumate raticidele din stațiile de intoxicare, înseamnă că rozătoarele nu traversează acea zona. Însă este indicat că stațiile de intoxicare să nu fie mutate din acele zone, întrucât se “întrerupe” barieră de protecție. Dacă este cazul, se poate reduce cantitatea de raticid plasată în stații.